неделя, 17 януари 2010 г.

От зала на зала - или защо всъщност сме в нова зала...

"Чл. 1. (1) Този закон има за цел да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност.
(2) За целите по ал. 1 законът урежда защита срещу споразумения, решения и съгласувана практика, злоупотреба с монополно и господстващо положение на пазара, концентрация на стопанската дейност, нелоялна конкуренция и други действия, които могат да доведат до предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията." - Закон за защита на конкуренцията, изм. ДВ. бр.107 от 9 Декември 2003г., в сила


Защо отваряме темата с цитат от Закона за защита на конкуренцията? Защото наскоро бяхме принудени да търсим нова зала заради истеричния страх на управата на Читалище Денкоглу с представител Панайот Панайотов(София, ул. Цар Асен 80), че тренировките по хип хоп танци на Dem Divas ще накърни сериозно интересите на школата по класически и модерен балет "Финес" (приложен е линк, нека направим малко реклама на школата, изглежда нямат достатъчно) с "педагог" Златина Владимирова-Йовчева, тъй като сме представлявали пряка конкуренция и НЯМАМЕ право да бъдем такава в нейното читалище!

Интересен аргумент - ако бяхме нормална и развита европейска държава, това нямаше да остане така. Нещо повече - нямаше да се случи.

Първо само по себе си звучи абсурдно и леко истерично. Изглежда въпросната госпожа/ица е толкова неуверена в собствения си контингент, че се страхува ние да не го намалим значително, при все че тя преподава модерен балет от години и учениците й я познават и са свикнали с нея. Второто условие беше не по-малко атрактивно - да не пускаме НИКАКВА реклама на нашите тренировки и да бъдем затворено общество. Само при изпълнение на това условие, биха ни дали сакралното си разрешение да останем в тяхната зала... Което само по рода си е пряко нарушаване на Закона за защита на конкуренцията (като тук дори е малко спорно доколко тренировки по хип хоп са пряка конкуренция на тези по модерен балет.. но това е подробност).

Още по-вълнуващ беше и фактът, че Dem Divas ползваме залата от ноември месец, но управата на читалището реши да се опита да ни изгони седмица преди официалното откриване на тренировки за начинаещи. Което допринася към казуса и всякаква липса на морал и добросъвестност. Съответно цялата ситуация беше придружена с тормоз по телефона и други неправомерни мерки спрямо нас.

В крайна сметка решихме да не предприемаме правни мерки. Засега... При всички положения и подобни хора не заслужават нашето присъствие там, затова от 23ти януари ще се помещаваме в нова зала - на ъгъла на бул. Дондуков и ул. Раковски. Там хората поне изглеждат нормални. Или поне засега. Стискайте палци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар